Hoogsensitief: waar sta jij?

Check, waar sta jij? Hoogsensitiviteit als ontwikkelingsweg

Marion van den Beuken beschrijft in haar boek "Het geluk van hooggevoeligheid", dat ze in haar ontmoetingen met hoogsensitieve personen grofweg 3 groepen tegenkomt. Hieronder vind je deze indeling, die je helpt om te kijken waar je staat in je ontwikkeling wat betreft je hoogsensitiviteit.

3 Fases:

1. Je geniet van je hoogsensitief zijn

Je beschouwt je hooggevoeligheid als een kwaliteit en een gave en je kunt er ook op deze manier mee omgaan. Je kent inmiddels de ongemakkelijke kanten ervan, maar je weet hoe je daarmee om kunt gaan. Je leeft echt vanuit en met je hart en als het goed gaat met je, voltrekt je leven zich in een "flow". Anderen zien hoe puur je bent en voelen zich aangetrokken tot jouw manier van zijn.

Je zou kunnen zeggen, dat de personen in deze groep onbewust en bewust bekwaam zijn.

Mijn begeleiding van jou in deze fase van t.a.v. jouw hoogsensitiviteit is niet echt aan de orde. Wel kan ik je leren hoe je je kwaliteit nog beter in kunt zetten (in je werk, als healer, als ouder etc.).

 

2. Je weet dat je hoogsensitief bent, maar ermee omgaan is nog lastig

Misschien worstel je nog met de acceptatie van je hooggevoeligheid. En vraag je je af hoe je al die tijd zo hebt kunnen leven, want je hebt jezelf geforceerd om te kunnen voldoen aan een plaatje waar je nooit echt in hebt gepast. Dit heb je altijd gevoeld en geweten. Aan jou nu de taak om na te gaan hoe jouw gevoeligheid eruit ziet. Want dat is voor iedereen anders. 

Ook hoe je beter om kunt gaan met de lastige kanten van hooggevoeligheid waar je nu nog meer tegenaan loopt. Verwarring vaak ook, afgewisseld met momenten, dat je het allemaal heel helder kunt voelen en beleven, zeker als je "gelijkgestemden" ontmoet en je elkaar "herkent" in het hooggevoelig zijn.

Je leert in deze fase (met hulp van anderen, door te lezen, te praten, te ervaren) jouw eigen hoogsensitiviteit vorm te geven en te vertrouwen op je gevoel, je intuïtie, je hart. Soms vergeet je even dat je ook nog een hoofd hebt en schiet je even door. Maar als het goed gaat, beland je in fase 1 en wordt je hooggevoeligheid jouw kracht en dat voelt als thuiskomen!

In deze fase ben je bewust onbekwaam en onbewust bekwaam. 

Mijn begeleiding van jou in deze fase is erop gericht om met je te onderzoeken hoe jij je hoogsensitiviteit als kracht in kunt zetten en je valkuilen leert omzeilen.

 

3. Je ervaart klachten

En ergens weet je dat het bij jou anders gaat, maar je lijkt er nog niet zo aan te willen. Anders zijn, klachten op allerlei gebied, je eigen onbegrip maar ook van je eigen omgeving, misschien zelfs van hulpverleners. Frustraties op verschillende gebieden want je wilt "normaal" zijn en er ook helemaal bij horen. Maar soms voel je je zo alleen en onbegrepen. Misschien uit dit alles zich zelfs in ziek zijn, stress, kortom jouw onvermogen om met deze situatie om te gaan. Niet fijn allemaal. Je kunt je leven lang blijven hangen in dit stuk. Maar als je eenmaal (beter) beseft hoe het zit, kom je ook direct in fase 2 terecht. En waarschijnlijk ben je dan niet meer te stuiten en gaat alles heel snel.

In deze fase ben je onbewust onbekwaam tot je bewustzijn verder ontwaakt.

Mijn begeleiding in deze fase bestaat vooral uit jouw bewust maken van het feit, dat je hoogsensitief bent en welke impact dat heeft op je leven.En je te laten zien hoe het beter kan worden!


En...waar sta jij?

Als je zo leest over deze fases, dan heb je vast wel een idee waar je jezelf bevindt op deze ontwikkelingsweg.

 

Schroom niet om hulp in te schakelen en jezelf zo een zetje te geven. Vergeet vooral niet je gevoel hierbij te gebruiken, dat kun je immers heel goed! Zoek informatie op internet, praat met anderen hierover. Ga voor jezelf na wie in je omgeving ook hoogsensitief is volgens jou. En heb je bij dit alles wat hulp nodig, ik help je graag verder hierbij!