Opstellingen

Praktijk Maud Soeters Systeem opstellingen

Wat is een opstelling?

Een opstelling is een manier om naar een vraag of een probleem te kijken. Als je bv. wilt weten waarom je kind bepaald gedrag vertoont, kun je ervoor kiezen om een opstelling te doen. Of je wilt graag weten of die nieuwe baan geschikt is voor je. 

Dit soort vragen kun je allemaal visueel en invoelbaar maken door ernaar te kijken in een systeem opstelling. Wat er in dat systeem (bv. je gezin, je werkveld) allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepaalt onbewust wat je doet en waarom.

 

Binnenin ieder systeem gelden bepaalde geschreven en ongeschreven regels en juist die laatste, daar gaat het hier om. 

Door op te stellen krijg je inzicht in jouw plek in het systeem en je verhouding tot andere onderdelen in dat systeem. Je kunt op deze manier zien, voelen en ervaren wat er speelt en wat maakt dat dingen gebeuren.

Daarbij is het ook mogelijk om veranderingen in gang te zetten tijdens de opstelling. Hierbij gelden de regels van het systemisch werk. Het is bijzonder om te ervaren wat er dan gebeurt.

Een opstelling kan je helderheid en oplossingen bieden bij heel uiteenlopende problemen.

 

Systemische coaching

Dit houdt in dat ik mijn manier van kijken en voelen, zoals ik dat tijdens een opstelling doe, in een gesprek met jou toepas. Ik zie/voel/weet terwijl we met elkaar praten en kan jouw vraag helpen beantwoorden zonder een opstelling met je te hoeven doen. En zelf kun je dit vaak ook met wat hulp. Ik werk zo bv. vaak met clienten in de Urim-code stoel.

Toch kan het soms doeltreffender zijn om echt een opstelling te doen. Je ervaart dan met je lijf de situatie.

Wat kun je onderzoeken?

In principe kun je iedere vraag of probleem opstellen en onderzoeken, zoals:

  • het onbegrepen gedrag van je kind
  • een moeizaam contact met één van je ouders
  • allerhande problemen in je familie
  • je relatie die niet lekker loopt
  • in je gezin kom je als ouders niet op één lijn
  • op je werk heb je moeite met de rol van je leidinggevende
  • welke baan of studie past het beste bij jouw kwaliteiten
  • een afweging maken bij belangrijke keuzes
  • welke talenten je verder helpen
Praktijk Maud Soeters Systeem opstelling

Praktisch

Ik werk met vloerankers (matjes of vellen papier) op de grond of soms met poppetjes of blokjes op de tafel. Het fijne van de vloerankers is, dat je de verschillende posities heel makkelijk in kunt voelen door op de matjes te gaan staan. Een ander voordeel is, dat er geen andere mensen (representanten) bij nodig zijn. Ik werk dus met jou en eventueel je partner.

 

 

Je stelt je jouw probleem of vraag intuïtief op. Voor de verschillende elementen van je vraag leggen we matjes neer. Door erop te gaan staan en te voelen, door te kijken en te ervaren wordt er heel veel duidelijk. Je kunt nu zelf zien hoe iets zit, hoe mensen of zaken zich ten op zichte van elkaar verhouden. Je kunt voelen hoe iets of iemand zich voelt of gedraagt op deze plek.

Doordat je die verschillende perspectieven in kunt nemen, verandert ook je waarneming en je gevoel en worden nieuwe mogelijkheden en oplossingen zichtbaar. Dit leidt weer tot gedragsveranderingen.   

 

Deze begeleidingsvorm is heel geschikt voor hoogsensitieve personen. Je kunt immers goed meevoelen en invoelen wat er gebeurt en wat er nodig is en daardoor heeft het veel resultaat.