Systemisch werk

Praktijk Maud Soeters Systeem opstellingen

Wat is systemisch werk?

Systemisch werk is een vorm coaching waarin gewerkt wordt met individuele opstellingen in de ruimte en in de visualisatie. Dit werk is ontstaan uit het opstellingen werk van Bert Hellinger (ook wel familie opstellingen genoemd). Hij werkte met grote groepen deelnemers (representanten). Ik werk met jou en eventueel met je partner erbij. Er zijn geen andere mensen  bij nodig. Dat is heel praktisch.

 

Mijn manier van werken bestaat dus uit het doen van opstellingen in de ruimte, maar vaker nog uit visualisaties waar ik je meeneem in de situatie. Voor jou is dit goed te volgen en zo kijken we samen naar wat een situatie laat zien en wat jouw rol is en wat er speelt. En vooral wat er nodig is, om de situatie of het probleem op te lossen.

 

Binnenin ieder systeem (je gezin, je realtie, je werk etc.) gelden bepaalde geschreven en ongeschreven regels en juist die laatste, daar gaat het hier om. 

 

Door systemisch werk krijg je inzicht in jouw plek in het systeem en je verhouding tot andere delen of personen in dat systeem. Je kunt op deze manier zien, voelen en ervaren wat er speelt en wat maakt dat dingen gebeuren.

Daarbij is het ook mogelijk om veranderingen in gang te zetten. Het is bijzonder om te ervaren wat er dan gebeurt.

Systemisch werk biedt je helderheid en oplossingen bij heel uiteenlopende vragen. 

 

Wat kun je onderzoeken?

In principe kun je iedere vraag of probleem systemisch onderzoeken. 

Denk aan:

  • het onbegrepen gedrag van je kind
  • een moeizaam contact met één van je ouders
  • allerhande problemen in je familie
  • je relatie die niet lekker loopt
  • als ouders niet op één lijn zitten
  • op je werk heb je moeite met de rol van je leidinggevende
  • welke baan of studie het beste bij jou past
  • een afweging maken bij belangrijke keuzes
  • welke talenten je verder helpen
Praktijk Maud Soeters Systeem opstelling

Individuele opstellingen

We stellen op met vloerankers (matjes of vellen papier) op de grond of soms met poppetjes of blokjes op de tafel.

Het fijne van de vloerankers is, dat je de verschillende posities heel makkelijk in kunt voelen door op de matjes te gaan staan.

 

Door de verschillende posities te voelen, worden nieuwe mogelijkheden en oplossingen zichtbaar. Dit leidt uiteindelijk weer tot gedragsveranderingen (dit is heel in het kort, er valt veel meer over te vertellen!). 

 

Systemisch werk is heel geschikt voor hoogsensitieve personen. Je kunt immers goed meevoelen en invoelen wat er gebeurt en wat er nodig is. Dat maakt het makkelijk voor je en daardoor heeft het veel resultaat.

Zelf ben ik erg enthousiast over deze manier van werken. Het heeft iets heel bijzonders om op een plek in te kunnen voelen hoe het met iemand is, wat die nodig heeft en hoe diens band met de ander is. Je kunt veel informatie hieruit halen en vaak is kijken al voldoende!

 

Wil je weten of systemisch werk jou kan helpen? Klik op de button onderaan.